Aan noodklok bengelende Toon ziet beweging

Standaard

Wereldoceaandag op zaterdag 8 juni 2013 ging voorbij met een uiterst minimale mediale belangstelling, niettegenstaande de miskende plastiekvervuiling van onze wateren en oceanen met dramatische gevolgen voor onze voedselketen gewoon voortgaat.

De zoveelste noodkreet van afvalkunstenaar Toon Eerdekens kreeg dan toch eindelijk wat publieke interesse na het engagement van de gemeente Ham om het plastiekafval concreet aan te pakken.

Eerst waren er de kerkklokken van pastoor Dirk Masschelein aan de kust die luiden op verzoek van recyclagekunstenaar Toon Eerdekens om het afvalprobleem in de kijker te plaatsen.

Nadien volgde er nog een verrassende persbericht van Limburgs milieugedeputeerde voor milieu, socialist Ludwig Vandenhove, verspreidde in het kader van Wereldoceaandag 2013.

Eerdekens voelt zich met dit gebaar van een hogere overheid geruggesteund in zijn eenzaam gevecht tegen het vele plastiekafval dat in elke straat of plein terug te vinden, zeker na massa-evenementen zoals festivals en carnaval, afval dat in de rioleringen terechtkomt en een weg zoekt naar de zee om er vervolgens te worden veroberd door vissen en vogels. En die sterven ervan of worden opgegeten door de mens.

Député Vandenhove legt de link naar ons eigen plastiekverbruik en beseft dat het tijd wordt voor maatregelen.

Eindelijk een politicus die de waarheid voor ogen durft te nemen.

Hij wil in Limburg de plastiekbedreiging extra gaan benadrukken in preventieve en sensibiliserende acties.

Vandenhove wijst er op dat dit een verantwoordelijkheid is van de gemeenten, maar hij wil ze aanzetten hun politiereglementen daarover aan te passen en desnoods een plastiekuitgooiverbod in op te nemen.

Inmiddels blijft Toontje aan de klepel van de noodklok bengelen en zich inzetten totdat zijn doel bereikt is.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.