Heilig-Kruiskerk en kerk Kiewit Heide worden ontkerkelijkt volgens kerkenplan

Standaard

Het nieuwe kerkenplan geeft zicht op de toekomst katholieke gebedshuizen in Hasselt met nog wekelijke zondagsmissen in tien kerken. De kerken van het Heilig-Kruis Runkst en Kiewit Heide gaan dicht en krijgen andere bestemming. Dit is althans toch het voorlopig akkoord van de vier overkoepelende parochiefederaties o.l.v. deken Ali Cornelisis in Groot-Hasselt, die een twintigtal kerkgebouwen vertegenwoordigen. 

Het aantal lege stoeltjes en mindere kerkgangers nopen de plaatselijke kerkbesturen om nauwer samen te werken in parochiefederaties en eventuele herbestemmingen van kerkgebouwen dringen zich ook op onder impuls van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). 

Deken Ali Cornelissis en parochiefederaties pakten in Hasselt de koe bij de horens en stelden al een voorlopig kerkenplan op, waarbij de wekelijkse zondagsmissen wordt geconcentreerd in tien federatiekerken. De rest zijn kerken met al dan niet wekelijkse missen met een mogelijke nevenbestemming. De kerken van het Heilig-Kruis Runkst en Kiewit Heide worden ontkerkelijkt en krijgen een andere bestemming (ontmoetingscentrum, moskee, sportzaal…).

Federatiekerken met wekelijkse zondagmissen zijn de kathedraal, de basiliek, Kuringen Sint-Gertrudis, Stevoort Sint-Martinus, Kiewit Sint-Lambertus, Godsheide OLV Bezoeking, Runkst Sint-Hubertus, Rapertingen Sint-Jozef en Sint-Catharina met aanvulling van de Minderbroederskerk, die niet onder het gezag van de VJ-federatie valt. 

Overige kerken zijn die van het Heilig-Hart, Hollandsveld, Wimmertingen Sint-Niklaas, Runkst Sint-Kristoffel, Herk Sint-Lambertus, Kuringen Tuilt Sint-Jozef, Spalbeek OLV Boodschap, Stokrooie Sint-Amandinus en OLV Banneux. 

Kerken worden bestuurd door afzonderlijke kerkfabrieken, nog iets uit de Napoleontische tijd, met ook aparte boekhoudingen met inkomsten en uitgaven. De tekorten worden jaarlijks wettelijk gedicht met middelen uit de stadskas, een hele hap uit het stadsbudget. 

Ook de kerkelijke organisatie in Hasselt zal voortaan niet meer geregeld worden vanuit vier overkoepelende parochiefederaties, maar wel vanuit de federatie Virga Jesse Hasselt met nog vijf regio’s – centrum, Runkst, Kermt, Noord-Oost en Stevoort-Kuringen – met elk één aanspreekpunt: rsp. Ali Cornelissis, Sandro Moretti, Jan Philippe, Francois Goffings en Flory Swerts. Piet Moors wordt het aanspreekpunt voor de parochies Wimmertingen, Rapertingen en Sint-Lambrechts-Herk. 

Terwijl de algemene leiding van de federatie in handen is van Cornelissis, coördineren zij elk in hun gebied de aanvragen voor de huwelijken, begrafenissen, dopen, de eerste communie en het vormsel. De federatie wordt in goede banen geleid door deken-moderator Ali Cornelissis. 

Herbestemming van kerkgebouwen kunnen na grondig en complex overleg hopelijk leiden tot minder uitgaven van de stadskas.

We wachten op goedkeuring en uitvoering van het nieuwe kerkenplan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s