HBVL online muilkorft ook publieke opinie

Standaard

HBVL online weert voortaan alle publieke reacties op zijn artikels. Deze schrapping is wel in alle stilte doorgevoerd. Ook andere onlinekranten laten geen openbare reacties meer toe, behalve die van HLN.

Voor gedreven beroepskritikasters wordt zo een openbare uitlaatklep voor hun commentaren op internetartikels van de onlinekrant en op andere zinnige of onzinnige reacties opgeheven.

Er waren veelal negatieve reacties bij die niet meer over het onderwerp handelden en die dikwijls kwetsend overkwamen voor de desbetreffende persoon of zaak. Het democratisch gehalte van journalistiek kan soms heel hard zijn in zijn oordeel.

Immers de lezer had steeds de mogelijkheid om die niet-tolereerbare reacties te melden aan de redactie, die dan al dan niet afhankelijk de ernst van de klacht actie tot verwijdering van de reactie overging.

Doordat niemand meer kan of mag online reageren, wordt nu het democratisch beginsel van de stem van de lezer voor commentaren en/of rechtzettingen ontnomen en krijgen journalisten de vrije loop om artikels te schrijven zonder dat de lezer nog kan reageren, want deze laatste wordt gewoonweg gemuilkorfd door de krantenredactie, die enkel nog goed ouderwetse lezersbrieven toelaat.

Het kost wellicht teveel tijd en geld om er een redactiemedewerker voor de opvolging van de reacties op na te houden.

Ze zullen ze voortaan wel de volledige kaart willen spelen van de sociale media, maar eerlijk gezegd daar is op de accounts van de dagbladen weinig reactie te bespeuren.

Uiteraard in medialand is er weer geen kat die daar op reageert, zelfs onze goede en trouwe redactie van de VRT niet.

Duidelijk is het maar een belangeloze bijzaak, die reactie op de persvrijheid in onze democratie onmogelijk maakt in dat gekanaliseerd infokanaal.

Of hoe een democratie stilaan wordt ondergraven en censuur in onze vrije westerse pers stilletjes binnensluipt!

Advertenties

Een gedachte over “HBVL online muilkorft ook publieke opinie

  1. AJ

    Lachwekkend artikel! De democratie wordt ondergraven? Censuur? Mensen met een opinie kunnen die meer dan ooit kwijt op 1001 mediakanalen!

    99% van de reacties op hbvl waren afkomsting van dezelfde gepensioneerde, marginale azijnpissers. Ik schaamde mij als ik ze las. Dat is niet het publiek, of de content, waar een krant geassocieerd mee worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s