Verkeersveiligheid bij doorkruisen binnen Singel van sneltram blijft vraagteken

Standaard

Twee keer zal de sneltram de Groene Boulevard moeten kruisen om vervolgens via het Dusartplein en Boudewijnlaan koers te zetten naar Diepenbeek. Ook de Kuringersteenweg wordt regelmatig gekruist.

Hoe gaat het stadsbestuur de verkeersveiligheid kunnen garanderen? Die vraag is tijdens de publieke hoorzitting op maandag 29 april 2013 voor een honderdtal zeer geïnteresseerde toehoorders niet gesteld tijdens de publieke hoorzitting over het mobiliteitsplan met visievorming op lange termijn voor de stadsregio Hasselt-Genk.

Wel is de visie voor verkeers- en leefbaarheid aangaande toekomstige mobiliteit volgens het STOP-principe met niet alleen aandacht voor fietsen- en openbaar vervoernetwerken, maar ook voor stadsdistributie en plaats voor personenwagens, uit de doeken gedaan met de nodige vragen uit het publiek. Dat leek echter teleurgesteld, omdat concrete mobiliteitsvragen werden geweerd. Het was nu eenmaal een visieplan met heel wat knooppunten en snelle verbindingen in Hasselt, naar Genk en de hele provincie. Uitwerking met acties is de volgende stap.

Uit het publiek kwamen vragen van Hasselaren die niets wisten over voorafgaandelijke overleggen met buurtbewoners met inspraak, niettegenstaande via diverse communicatiekanalen door het stadsbestuur wordt gecommuniceerd met de buitenwereld. En ook vragen, waarvan de antwoorden reeds eerder werden gecommuniceerd, maar voor heel wat personen moeilijk of onmogelijk om akkoord mee te gaan wegens het steeds weerkerende eigengelijk.

Vooral de tegenstanders van de sneltramlijn Hasselt-Maastricht en Ikea waren vooral aan het woord. Deze sneltramlijn doet nog steeds veel stof opwaaien bij de diverse actiecomités die blijven ijveren voor een goedkoper goederenspoor Antwerpen-Hasselt-Maastricht-Aken voor de snel in plaats van de veel duurdere sneltramlijn, niettegenstaande de NMBS duidelijk heeft laten verstaan geen investering in Limburg de komende tien jaar nog te willen doen. Trouwens burgemeester Claes maakte zich sterk door te stellen dat het geld van Brussel voor het Spartacusproject – het geheel van vervoermogelijkheden in Hasselt en Limburg – ook naar Limburg moet stromen, vooral voor de economische toekomst met een duidelijke mobiliteitsvisie.

Alleszins is het ons duidelijk dat deze mobiliteitsvisie een gegronde onderbouw heeft voor de toekomstige mobiliteit in de stadsregio Hasselt-Genk met een geleidelijke gedragsverandering op gebied van burgerverplaatsingen in het achterhoofd, waarbij verkeersveiligheid, betere doorstroming van het verkeer en voldoende aanbod voor goede aansluitingen op de verschillende vervoersnetten centraal staan.

Verdere uitwerkingen in concrete acties komen na vier jaar intense verkeersstudie en de goedkeuring door de gemeenteraad eind 2013 staan op het programma, niettegenstaande er al heel wat inspanningen in die richting zijn of dagelijks al worden geleverd.

Zo ook voor de verkeersveiligheid van het doorkruisen van de sneltram binnen de Singel, waarvoor er inmiddels een plan zo goed als klaar is.

www.hasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s