Hasseltse meerjarenbegroting 2013-2019 goedgekeurd

Standaard

De Hasseltse gemeenteraadszitting van dinsdag 23 april 2013 stond in het teken van de meerjarenbegroting 2013-2019, lokte veel publieke belangstelling en was heel animerend. Oppositiepartijen N-VA, Open VLD en Vlaams Belang hakten de begroting in de pan, terwijl de meerderheid van Helemaal Hasselt en CD&V ze om 1u10 goedkeurde.

De zitting begon echter met een half uur vertraging, omdat het nieuws doorsijpelde dat schepen Michel Froidmont opgenomen was in het ziekenhuis. Gelukkig was het niet levensbedreigend.

De stadskas voelt ook de gevolgen van de financiële en economische crisis en de pensioenskosten van de nabije vergrijzingsgolf van het stadspersoneel, samen met de almaar van hogere overheden doorgeschoven taken zonder de nodige financiering, terwijl het geld om dat allemaal te bekostigen schaars wordt.

De meerderheid wil zich echter niet laten ingraven in de besparingen, maar wil zelf ook initiatieven te nemen om investeringen te doen in renovatie, noodzakelijke nieuwbouw en de nodige infrastructuurwerken zoals riolering, goed voor de economie en tewerkstelling. Speciale aandacht krijgen dan ook de verschillende wijken, waarvoor jaarlijks 15 miljoen investeringen worden voorzien.

Echter N-VA maakte al dadelijk brandhout van het cijfermateriaal, want Steven Vandeput vroeg zich al af hoe de meerderheid dat allemaal ging financieren. Zelf berekende hij dat de stadsschuld met meer dan 50% zal stijgen op het einde van de legislatuur. Alles is samengesteld uit chirurgische ingrepen, waarbij het doel bijlange niet bereikt wordt volgens Open VLD. Financiënschepen Del Re gaf ook toe dat er geknipt was in de uitgaven, maar wel goed overwogen met de precisietang.

Met de meerjarenbegroting wil de meerderheid in de legislatuur 3,9 miljoen besparen per jaar op de eigen werking zonder ontslagen van personeel met een gereduceerde stijging van de personeelskost van 2 i.p.v. de 4 à 5% en, 23 miljoen per jaar investeren en 7 miljoen per jaar nieuwe belastingen, waaronder de verhoging van de onroerende voorheffing, huisvuilbelasting en taxi- & toeristentaks.

Het gratis bussenverhaal krijgt ook deels een stopzetting, vermits de meerderheid nog enkel gratis busvervoer wil toelaten voor bepaalde doelgroepen, iets waarvan de oppositie van droomde en nu verwezenlijkt wordt, niettegenstaande de beloten van HH voor de verkiezing.

De fracties van HH en CD&V keken niettegenstaande de hevige oppositie toch met een positief oog naar deze begroting. Ivo Belet (CD&V) stelde zelfs dat Hasselt zo’n investeringsbegroting nodig heeft, aangezien ze past in het SALK-project en het een nieuwe boost aan Hasselt kan geven met de Blauwe Boulevard en komst van Spartacus sinds de eerste economische revival onder voormalig burgemeester Meyers in de jaren zestig met de aanleg van het CCHA en de grote ring.

Frank Vandenhoudt van HH tenslotte zette zich met de volledige fractie achter de meerjarenbegroting, die in feite een budgetwijziging was, aangezien vorige meerderheid al een basis begroting in elkaar had geknutseld. Hij was vooral blij dat de dienstverlening aan de sociaal zwakkeren en de Hasseltse bevolking werden gevrijwaard van besparingen. Ook het OCMW van schepen Vananroye (CD&V) doet ook een duit van 8 miljoen in het zakje, maar aan de sociale dienstverlening wordt niet geraakt. 

De oppositie was echt niet te overtuigen over het meerjarenplan. Volgens Steven Vandeput zal de Hasselaar de rekening wel gepresenteerd krijgen door extra belastingen om de uitgaven te dekken en zal de stadsschuld enorme proporties aannemen op het einde van de legislatuur, iets wat ook VB en Open VLD konden beamen.

De begroting werd meerderheid tegen minderheid goedgekeurd. En nu is het wachten op de beleidsnota met een visie en uitvoeringsplannen voor 2013-2019. Het geld ligt gereed, maar moet wel beheerd en gecontroleerd worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s