Hasselt moet zich nog meer profileren als handelsstad

Standaard

Hasselt moet zich nog meer profileren als handelsstad in concurrentie met Maastricht, zeker wanneer vanaf 1 januari 2018 tramlijn 1 Hasselt-Maastricht met stop en park & ride voor auto’s in Lanaken een feit wordt, in het jaar dat Maastricht Europese Culturele hoofdstad wordt en bijgevolg voor publiek en media een jaar lang volop in de belangstelling zal staan.

Immers het lijkt erop alsof Maastricht de grote aantrekking zal worden voor toeristen en shoppers die per tram in het centrum kunnen worden afgezet.

Immers Maastricht verwacht dat de tram 5 miljoen euro zal opbrengen, terwijl de exploitatie gedurende 3 decennia worden betaald door De Lijn, inclusief de 400.000 euro per jaar voor het gebruik en onderhoud van de tramlijn op Nederlands grondgebied. Toch wel een behoorlijke kost dat ze erbovenop geven om Maastricht te laten profiteren voor door De Lijn aangebrachte shoppers en bezoekers.

Inmiddels probeert het gemeentebestuur van Diepenbeek de twee Spartacuslijnen in de gemeente voorlopig in de koelkast te stoppen door er niet over te durven stemmen, omdat ze eerst spijkerhande garanties willen van minister Crevits over de financiering de heraanleg van het kruispunt N2-N76, aanslutingen naar Genk en de E-313 en de tunnel in Lutselus.

Cijfers van de mogelijke prognose-opbrengsten van Spartacuslijn Hasselt-Maastricht zijn er klaarblijkelijk nog niet aan Vlaamse kant. Alleszins moet in Hasselt tegen 2018 nog hard gewerkt worden om alle projecten van tramlijnaanleg, parkingaanleg, Blauwe Boulevard, mobiliteit en de uitbouw van het winkelaanbod met behoud van de huidige shoppers te realiseren.

Want al deze factoren zullen de toekomst van Hasselt als gezellige winkel- en woonstad bepalen, commercieel zeker in concurrentie of als commerciële aanvulling met Maastricht en andere Euregiosteden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s