Leefbaar Stokrooie in beroep bij Raad van State

Standaard

stokrooie verkocht01

Het buurtcomité Leefbaar Stokrooie zal in beroep gaan bij de Raad van State tegen de milieuvergunning, die Baldewijns kreeg van Vlaams minister Schauvlieghe (CD&V) kreeg om er een breekinstallatie van zijn betoncentrale neer te poten. Leefbaar Stokrooie wil dan ook dat het schepencollege consequent is in haar houding en haar belofte nakomt om ook in beroep te gaan bij de Raad van State tegen deze onrechtvaardige beslissing van de Vlaamse regering, volledig in strijd met de functies die het structuurplan voorziet voor de dorpskom. Dat deelt Leefbaar Stokrooie mee in een persbericht. Zij starten ook opnieuw met een affichecampagne om het stadsbestuur onder druk te zetten.

Ruim een jaar geleden bood Stokrooie het uitzicht van een dorp in uitverkoop met al die raamaffiches en borden als protest tegen de mogelijke komst van van een breek- en betoncentrale. Onder andere onder druk van de bewoners heeft de provincie de milieuvergunning geweigerd.

Echter ondanks het negatief advies van de stad en provincie, ondanks het protest van Stokrooie, heeft de firma Baldewijns in beroep toch een vergunning verkregen van de Vlaamse minister Joke Schauvliege, bevoegd voor Cultuur, Natuur en Milieu, net de drie thema’s waar een breek- en betoncentrale onverenigbaar mee is.

Als de firma Baldewijns een definitieve vergunning zou krijgen om vlakbij het dorp deze installatie neer te poten zullen we niet alleen te maken krijgen met alle milieuhinder zoals stof, lawaai en verkeersonveiligheid.

Leefbare dorpskern

Het structuurplan dat in 2009 door de coalitie van SP.a-GROEN en CD&V aangevuld door Open VLD en N-VA  werd goedgekeurd, voorziet in Stokrooie onder andere in het verbeteren van de verhouding tussen dorpskern en Albertkanaal, in het stimuleren van het wonen aan het water, in het maximaal benutten van het toeristisch-recreatieve aspect van het kanaal (fietsstopplaats, uitbouw promenade, waterrecreatie).

De levendigheid op het dorpsplein moet hergeorganiseerd worden door activiteiten (centrale plek) te voorzien die inspelen op het wonen en de toeristisch-recreatieve functie (bv. buurtwinkels, café-terras).

Men zou zich warempel wanen in het toekomstproject van de Blauwe Boulevard.

Beloftes

Politici deden mooie beloften en wezen de Stokrooienaren op de mooie projecten uit het structuurplan. Bouwgroep Vanhelmont is inderdaad verhuisd naar de KMO-zone langs het Albertkanaal, maar de oude lelijke bedrijfsgebouwen zijn al opnieuw verhuurd.

stokrooie verkocht03

En als het sloopbedrijf Baldewijns voor zijn vrachtwagens het jaagpad mag gebruiken en de lossing blijft behouden als opslagplaats voor allerlei rommel, dan blijven al die mooie beloftes dode letter.

Echter niet getreurd, de inwoners van Stokrooie kunnen binnen enkele jaren genieten van de Blauwe Boulevard in Hasselt, waar de nodige middelen en ruimte wèl zal voor gevonden worden.

De bevolking van Stokrooie voelt zich verraden door de politiekers en de Vlaamse regering waar minister Schauvliege ons dorp heeft verkocht aan een ondernemer, die het geen moer kan schelen dat we waarschijnlijk het lelijkste dorp van Limburg zijn en voor lange tijd zullen blijven.

Actie

Niet alleen gaat Leefbaar Stokrooie in beroep bij de Raad van State tegen deze milieuvergunning, maar ook werd besloten om opnieuw een zichtbare actie met raamaffiches en grote borden op te zetten.

stokrooie verkocht02

Bij sommigen valt deze protestactie tegen de firma Baldewijns blijkbaar niet in goede aarde. Zo zijn twee grote borden aan de Schutterstraat al dan niet in opdracht vakkundig losgeschroefd en meegenomen. De palen hebben ze laten staan.

Aan dit soort mensen heeft onze milieuminister Schauvliege ons dorp verkocht. De Stokrooienaar weet wat hij in de toekomst mag verwachten.

Namens Leefbaar Stokrooie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s