Weer gratis parkeerplaatsen minder in Hasselt

Standaard

De gratis parkeerplaatsen in Hasselt lijken binnenkort thuis te horen in een rariteitenkabinet. Wat er nog overschiet, wordt ingepalmd door andere accommodatie of door betalend parkeren, terwijl Helemaal Hasselt beloofd heeft in zijn verkiezingsprogramma om zoveel mogelijk gratis parkeerplaatsen te blijven voorzien in de stadsrand, als er verdwijnen.

Een mooi voorbeeld van het afschaffen van gratis parkings is het opzet van het stadsbestuur om de 200 parkeerplaatsen aan de oude magazijnen aan de Koningin Astridlaan na renovatie met een bescheiden tarief van 1 euro voor een halve dag en 2 voor een hele dag betalend te maken.

Wellicht zal dat wel zijn om de tekorten in de stadskas te milderen of om de renovatiewerken via parkeergeld vlug terug te verdienen. De gemeenteraad van dinsdag 26 maart 2013 zal erover beslissen. De oppositie stelt zich al vragen.

Toch zal gratis parkeren in de toekomst allemaal betalend worden, enigszins betaalbaar gehouden door de lagere tarieven in de twee aan te leggen ondergrondse stadsparkings, die concurrrentie aangaan met de veel duurdere privé-uitbatingen.

Immers gratis parkings aan de Spoorwegstraat en de oude Versuz zullen verdwijnen en de daar parkerende automobilisten worden dan gedreven naar de veel duurdere privéparkings.

Van de andere kant wil het stadsbestuur meer auto’s uit de binnenstad houden en het gebruik van fiets, tevoet en openbaar vervoer aanmoedigen. Maar als de gratis bussen mogelijk afgeschaft of verminderd en betalend worden na het nieuwe convenant met De Lijn, is het nog maar de vraag of de shoppers dit wel zullen nemen en desnoods Hasselt de rug gaan toekeren.

Het kan nu ook wel zijn dat het niet zo’n vaart zal lopen en ze zich noodgedwongen aanpassen aan de nieuwe mobiliteit en parkeermodaliteiten, waardoor de profilering van Hasselt sterk en aantrekkelijk genoeg is om ook van een verandering in het mobiliteitsgedrag van de shoppers een succesverhaal te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s