Chronologisch overzicht van verdere ontwikkeling van Blauwe Boulevard

Standaard

Stukje bij stukje krijgt de Blauwe Boulevard aan de Hasseltse Kanaalkom vorm. Eerst plaatsen de private projectontwikkelaars hun bouwwerken en nadien krijgt het openbaar domein errond zijn invulling en afwerking.

Het eerste deel van de renovatie en verlaging van de kade tot een meter boven het waterpeil en de aanleg van een nieuw plein ter hoogte van het woonproject De Kaai is al een feit.

Een verdere planning

Naast het nieuwe plein ging in april 2012 fase 1 van woonproject Zuidzicht in uitvoering. Dit houdt de bouw van één nieuwe woonblok in. In de zomer van 2014 moet deze eerste van in totaal 3 fases klaar zijn. Meer info over dit project vind je op www.zuidzicht.be.

Het volgende stuk openbaar domein wordt gerealiseerd aan de westzijde van de Kanaalkom. In april 2013 start de stad in samenwerking met de nutsmaatschappijen voor discotheek Versuz met de aanleg van een nieuwe afvalwatercollector. Deze verzamelt al het rioleringswater van de binnenstad en stuurt dit door naar het waterzuiveringsstation. Samen met deze werken wordt de kade van aan de kop van de Kanaalkom tot de Oude Broekermolenstraat structureel verlaagd. De kwalitatieve afwerking van deze kade (zoals aan de westzijde), kan echter pas wanneer de private ontwikkelingen die aansluiten op deze kade gerealiseerd zijn. In combinatie met de werken aan de westelijke kade, wordt dit najaar ook de brug over de Kanaalkom afgebroken.

In mei 2013 wordt discotheek Versuz gesloopt. Eens de werken aan de collector en de kade zijn afgerond, kan dan de bouw van de ondergrondse parking opstarten. Van de vroegere Aveve tot Sanibri wordt begin 2014 een gigantische bouwput uitgegraven. De bouw van de parking zal in totaal zo’n twee jaar duren. Bovenop de parking zal een privéontwikkelaar dan een woon- en winkelcomplex realiseren. Daarna kan de verlaagde kade aan deze zijde kwalitatief worden afgewerkt.

Samen met het privéproject boven de ondergrondse parking wordt ook een eerste deel van de Gelatineboulevard gerealiseerd. Deze nieuwe weg vervangt de Slachthuiskaai en verbindt op termijn de Grote Ring (Singel) met de inrit van de nieuwe ondergrondse parking en de Groene Boulevard. De realisatie van het tweede gedeelte van de Gelatineboulevard, tussen de Oude Broekermolenstraat en de Singel, is afhankelijk van de private ontwikkelingen op de westzijde van de Kanaalkom.

Het woonproject Zuidzicht bestaat in totaal uit 3 fases. Fase 1 bestaande uit één woonblok is in uitvoering. Voor fase 2, bestaande uit de bouw van twee gelijkaardige woonblokken, werd een bouwvergunning afgeleverd. Dit wil zeggen dat projectontwikkelaar Kolmont twee jaar de tijd heeft om met de bouw te starten. Vermoedelijk beginnen zij deze zomer. Zijn deze twee blokken klaar dan kan de stad het stuk heraangelegde kade verder doortrekken.

Ook de kop van de Kanaalkom wordt opnieuw ingericht. De timing van deze werken is afhankelijk van het Spartacus-dossier. Loopt dit dossier volgens planning, dan kunnen de werken aan de kop ten vroegste in 2015 van start gaan. De kop moet een kwalitatieve verbinding gaan vormen tussen de Blauwe Boulevard en het pas heraangelegde Molenpoortplein oftwel de binnenstad. Om dit te realiseren moet ook de Kattegatstraat een herinrichting krijgen.

De derde en laatste fase van Zuidzicht bestaat uit één woonblok. Eens deze fase voltooid, dan legt het stadsbestuur een laatste stukje nieuwe kade aan.

De stad is bezig met het onteigenen van enkele gronden aan de oostzijde van de Kanaalkom. Dit met als doel op termijn de Havenstraat recht aan te sluiten op de Vaartstraat. Nu maakt de Havenstraat enkele onveilige bochten. Bovendien wil de stad met deze nieuwe verbinding het autoverkeer, dat nu via de Kempische Kaai rijdt, weghalen van het water.

De stad wacht wellicht niet tot de vierde woonblok van Zuidzicht klaar is om een nieuw park aan te leggen. Dit park, ‘Demerpark’ genaamd, loopt langs de Grote Ring (Singel) zowel op de oost- als westzijde van de kanaalkom. De werken aan woonproject Hassaporta zijn zo goed als afgerond. Wellicht wordt langs die zijde binnen afzienbare tijd een eerste gedeelte van het park gerealiseerd. Voor de opmaak van een visie wordt momenteel gezocht naar een ontwerper.

Van de oude gebouwen van de vroegere gelatinefabriek blijft enkel de schouw behouden. Errond legt de stad op termijn een nieuw plein. Maar eerst moet de privéontwikkelaar de rest van de site ontwikkeld hebben. De plannen van deze ontwikkelaar verkeren echter nog in een embryonale fase.

De private plannen voor de site rondom de Mouttoren (oostzijde) verkeren ook nog in een embryonale fase. De Mouttoren zelf blijft sowieso behouden.

Voor de activiteiten op het water is een waterplan in opmaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s