Ook Limburgse voedselbank slachtoffer van Europese besparingspolitiek

Standaard

Tijdens de begrotingstop van 7 en 8 februari 2013 zal de Europese Commissie de knoop doorhakken om drastisch te snoeien in de subsidiëring van de voedselbanken, hetgeen catastrofaal kan zijn bij de noden van een sterk stijgend aantal arme mensen in crisistijden, ook bij ons. Immers die nood is groter dan ooit.

Als deze besparing van kracht zouden worden, betekent dat de kleinere stukken taart moet worden verdeeld onder meerdere staten.

Voor België is dat wel dramatisch, aangezien zestig procent van alle voedselhulpsteun kan worden aangeboden dankzij Europa.

Die steun zou dalen van 11 miljoen euro per jaar naar slechts 2 miljoen euro, een forse afbouw op nauwelijks één jaar.

122.000 voedselpakketten zijn er in 2012 de deur uitgegaan in de negen Belgische voedselbank. Dat is een stijging van 4.500 eenheden vergeleken met 2008.

Hetzelfde verhaal is te horen bij de Limburgse voedselbank.

Werking voedselbank

Voedselbank Limburg bevoorraadt zich gratis met eetweren die niet-verkoopbaar, maar wel verbruikbaar zijn zoals landbouwoverschotten, resten uit kantines of restauratieketens of supermarkten.

De voedselbank werkt verplicht samen met lokale groepen of gemeenschappen die in direct contact staan met mensen met een minimaal budget die in armoede verkeren.

De voedselhulp volgt dan ook deze hiërarchische weg om via een kosteloos bevoorradingsakkoord met de betrokkene op de juiste plaats te belanden.

 Die hulp kan aangeboden worden in de vorm van maaltijden in sociale restaurants, broodmaaltijden in kleine onthaalruimten en voedselpaketten.

De voedselhulp is er voor alle noodlijdende burgers, waardoor streng wordt toegekeken op het solidariteitsprincipe.

Tenslotte zijn de medewerkers van de voedselbank gewoon kosteloos vrijwilligers die zich inzetten voor de organisatie van bevoorrading, opslag en regelmatige verdeling van de voedselpakketten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s