Blogger met hart voor lokaal nieuws

Standaard

Niet alleen maakte Andreas Cuyt, student Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent, een recensie over Focus op Hasselt, ook interviewde hij mij over mijn doen en laten in de burgerjournalistiek. Zijn waardering schreef hij neer op papier.

Lutje Bex omschrijft haarzelf als een gedreven blogger en burgerjournaliste. Met haar blog ‘Focus op Hasselt’ werpt ze dagelijks een blik op het gebeuren in Groot-Hasselt. Daardoor is ze een van de weinige burgers in Vlaanderen die volledig alleen een blog up-to-date houdt.

De 52-jarige bediende is een buitenbeentje in het journalistieke vak. “Op mijn curriculum vitae staat onder meer een passage bij de vrije radio als samensteller van infoprogramma’s”, vertelt Bex. “Ook heb ik gewerkt als eindredactrice bij de plaatselijke media en als redactrice voor andere infoblaadjes. Sinds 2009 run ik volledig alleen en onafhankelijk ‘Focus op Hasselt’ met nog heel wat deelblogs.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bex binnenkort al 30 jaar pendelt met de journalistieke tram.

Focus op Hasselt

Met haar blog wenst Bex alle Hasselaren en geïnteresseerden op de hoogte te houden van het lokale nieuws. “Ik breng berichten in alle mogelijke vormen, met een kritische blik en soms met een persoonlijke mening erin verwerft”, beoordeelt ze. “Ook houd ik er een burgerfractie in de opiniemaker op na om alles wat in de stad en gemeenteraad gebeurt met een kritische bril te beoordelen.” Bex is daarmee een van de weinige burgers in Vlaanderen die dagelijks een blog up-to-date houden.

Gelukkig heeft de gemotiveerde Bex een grote drang naar verbetering. Haar moet je niets wijsmaken over het schrijven voor een beeldscherm. “Bovenaan in elk artikel en soms in de titel zet ik de kernboodschap”, begint ze. “De inleiding is dan een korte samenvatting over het artikel, zoals in de geschreven pers. Uiteraard is het opzet om zo veel mogelijk te zeggen in een zin zodat enerzijds de grootte beperkt blijft op het scherm en anderzijds de tekst goed leesbaar is voor iedereen.”

Sterkte & zwakte

‘Focus op Hasselt’ is een eenpersoonsinitiatief en daardoor schommelt de blog tussen hoogtes en laagtes. “Mijn artikels zijn altijd origineel met een kritische blik”, analyseert Bex. “Bovendien is er een gestage opbouw van gezag op politiek en maatschappelijk vlak. Daarentegen kan ik niet altijd beroep doen op perfect passend beeldmateriaal en heb ik te maken met een zwakker netwerk op de sociale media. Dat een persoon de blog runt, is zowel mijn sterkte als mijn zwakte.”

“Verder geloof ik in meer lezerspotentieel en daarom doe ik mijn uiterste best om mijn berichtgeving op de sociale media te laten circuleren, wat, zoals ik al eerder vermeldde, niet altijd lukt. Ten laatste beschikt ‘Focus op Hasselt’ over een ruim en gemakkelijk raadpleegbaar archief met duizenden zoekwoorden voor Google search. Alle berichten blijven permanent leesbaar, iets wat met blaadjes en kranten niet gebeurt.” Als Bex creatief kan blijven zoals de tijd van nu, dan gaat ze de toekomst van haar blog heel rooskleurig tegemoet.

Internetjournalistiek

Ten slotte houdt Bex als blogger en burgerjournaliste de internetjournalistiek nauwlettend in het oog. “Die zit in Vlaanderen nog maar in de kinderschoenen”, is ze duidelijk. “Wij zijn nog te veel afhankelijk van de berichtgeving van de geschreven pers. Met tv-journalistiek gaat het wel beter aangezien er een heel nauwere samenwerking is tussen de redacties van krantengroepen en de plaatselijke televisieredacties.”

“Vergeleken met tv-journalistiek is het internet nog niet zozeer gevorderd, zeker op vlak van maatschappijkritiek”, gaat Bex verder. “Alle kritieken van de mondigere burger worden angstvallig gekanaliseerd in berichten die de redacties, op vraag van die burgers, zelf maken. Daarop mogen de mensen dan reageren. Maar zelf een blog opstarten en die dagelijks up-to-date houden, zie ik heel weinig burgers doen”, besluit Bex die heel stevig in haar schoenen staat.

Lutje Bex wenste, omwille van privé-redenen, liever anoniem te blijven. Wie haar wil contacteren, kan altijd surfen naar ‘Focus op Hasselt’ of stuur gerust een e-mail naar focusophasselt@gmail.com.

www.andreascuyt.wordpress.com

Advertenties

2 gedachtes over “Blogger met hart voor lokaal nieuws

 1. Paul Breuls

  Beste Blogger,

  Ik las je blog over ons bedrijf, Corsan, en de studio’s in Hasselt. De info is niet juist. Zo blijven wij vragende party om de studio’s te doen in Hasselt.
  Ik zou u graag in een gesprek uiteenzetten hoe de vork juist in de steel zit.

  Mvg,

  Paul Breuls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s