Petitiestart voor afschaffing aanmaningskosten bij eerste herinneringsbrief van nutsbedrijven

Standaard

Op maandag 24 december 2012 start een landelijke petitie voor de afschaffing van aanmaningskosten bij de eerste herinneringsbrief bij de verschillende nutsbedrijven van gas, elektriciteit en telecom en dit onder het thema’ Solidariteit gaat boven hebzucht’. Je kan ze invullen op www.debrughasseltvzw.tk.

Het is een initiatief dat kan rekenen op een brede basis van Netwerk tegen Armoede, Rimo Limburg, Samenlevingsopbouw Provincie Antwerpen vzw, Welzijnszorg Vlaanderen, Welzijnschakels, de Vlaamse Huurdersbonden, het Sociaal Forum Limburg en De Brug Hasselt vzw.

Aanleiding van de grootschalige petitie is dat nutsbedrijven al na enkele dagen na de overschrijding van de betalingsdatum van de factuur al een eerste herinneringsbrief met aanmaningskosten sturen naar hun abonnees.

Helaas houden deze nutsbedrijven geen rekening met mensen in armoede, die vaak moeten wachten op hun inkomen of uitkering voordat ze hun uitgaven fatsoenlijk kunnen regelen.

De minste hapering bij de uitbetaling betekent een meer kost voor de niet zo bemiddelde mensen voor het gebruik van tv of verwarmingstoestel door de aanmaningskosten.

Dit doet echter deze groep mensen in een spiraal van armoede belanden. Zo wordt er bespaard op eten om facturen te kunnen betalen en worden ze daarenboven nog eens leeggeperst door de rijkere nutsbedrijven.

De handtekeningen van de petitie worden door een delegatie van de armoedebeweging overhandigd aan Federaal Minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte.

Ook worden er vragen voorbereid met het oog op de bijsturing van het armoedebeleid in het Vlaams parlement.

www.debrughasseltvzw.tk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s