Opininiemakers mening voor 14 oktober 2012

Standaard

Voor de lokale partijleden was het zaterdag 13 oktober 2012 op de Grote Markt de laatste keer dat ze zwevende kiezers konden overhalen om voor hen te stemmen tijdens de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Voor de vele kandidaten van de verschillende lijsten nadert stilaan het einde van een lange kiescampagne van huisbezoeken, affiches plakken, folders bussen en marktbezoeken om toch maar die stem van de kiezer binnen te halen.

Voor Hasselt staat er veel op het spel. Alles is afhankelijk van de resultaten van Helemaal Hasselt en N-VA Hasselt.

Kan Helemaal Hasselt standhouden met wat verlies en blijven ze de grootste partij, dan kunnen ze best een coalitie met CD&V vormen, mochten deze ook goed scoren.

Mocht echter N-VA de verkiezingen in Hasselt winnen en Helemaal Hasselt fors verliezen, dan is het niet denkbeeldig dat we een rechtse coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD krijgen, vermits deze laatste al zijn voorkeur voor een rechts bestuur heeft laten weten.

Alles hangt af van het eindresultaat en hoeveel elke partij wint of verliest.

N-VA Hasselt is echter de grote naam in deze verkiezingen, aangepord door de Antwerpenaar Bart Dewever, die voor verandering staat. Maar de problematiek van Hasselt is niet die van Antwerpen. Sinds een goed jaar horen we regelmatig in de media van lokale kopstukken Steven Vandeput en Lies Jans, beiden ondersteund door de BDW-uitstraling. Het is echter de vraag of de leden van de N-VA voldoende bekendheid hebben kunnen bijeenrapen in hun kiescampagne. Hoezeer zijn ze bekend bij de grote hoop zwevende kiezers?

Voordeel daarbij hebben zeker de socialistische burgemeester en schepenen die heel regelmatig in de media kwamen, niettegenstaande ook helaas in de negatieve sfeer.

En dan is er nog de liberale Laurence Libert die bij heel wat kiezers zeker met haar liberaal groeiprogramma in de publieke interesse valt.

Ook CD&V met lijsttrekker Ivo Belet doet het ook niet mis. Opmerkelijk waren wel zijn verzoenende woorden tegenover Hilde Claes op het donderdagavonddebat op Eén op eerdere zware beschuldigingen aan haar adres. Misschien groeit er iets mooi tussen die twee?

Het Vlaams Belang vecht als een duivel in een wijwatervat. Hun kiezers en ook wel die van de CD&V en Groei Hasselt voelen de hete adem van de N-VA.

Wie zeker niets te verliezen heeft, is Leefbaar Hasselt. Hun gehamer op het Spartacus- en mobiliteitsdossiers met ook positieve voorstellen kunnen wel eens voor de dag komen als de grote verrassing in de gemeenteraadsverkiezing met een zetel of twee in de gemeenteraad.

Wie er ook aan de macht komt in de volgende legislatuur, moet rekening houden met de vele projecten en plannen die de voorbije meerderheidscoalities tot stand hebben gebracht om verder te bouwen aan een gezellige, attractieve, gastvrije, sociale, bedrijvige en vooral warme stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s