Gebrek aan Hasselts carnavalsenthousiasme op TVL

Standaard

Terwijl andere plaatsen in Limburg hun carnavalsgekte duidelijk in beeld brachten in de afgelopen weken  TVL, blijft het toch wel wat stilletjes op het Hasseltse front.

Op TV Hasselt op donderdag 31 maart kwamen Prins Carnaval Tony I en Jeugdprins Ward I samen met drie afgevaardigden van CV De Orde van het Claverblât in beeld en in een gesprek met elkaar over het verlengde carnavalsweekend in de hangar tussen de carnavalswagens.

Helaas werd het hele carnavalsgebeuren zo opgefokt met zo weinig mensen in beeld gebracht, dat je de indruk kreeg of het carnaval wel leeft in Hasselt. Nog eens jammer genoeg moeten we hier negatief op antwoorden.

Een van de voornaamste redenen om nog maar onverkleed en heel zelden verkleed naar de carnavalsstoet te gaan kijken, is dat de toeschouwers en vooral de kinderen zoveel mogelijk uitgeworpen karamellen, snoepgoed en andere gadgets tijdens de optocht oprapen. Iets wat in de reportage duidelijk werd benadrukt door Prins Tony I.

Plezier maken en uit de bol gaan tijdens carnaval is precies naar de achtergrond verwezen. Een compititie karamellen rapen is veel belangrijker, waardoor vooral de kinderen zich reppen zelfs tussen de wagens om toch die ene karamel te bemachtigen.

Pogingen tot verandering

Enkele jaren geleden namen enkele carnavalsvrienden het initiatief om  er iets aan het carnavalgebeuren te veranderen.

Zo werden de Hasseltse basisscholen beter betrokken met het carnaval en kwamen zo even 3000 leerlingen verkleed opdagen voor hun vernieuwde carnavalsstoet.

Jammer genoeg zien we het aantal deelnemende scholen lichtjes dalen, niettegenstaande het enthousiasme onder de kinderen groot blijft om mee carnaval te vieren. Toch blijven de organisatoren geloven in hun nieuw ingeslagen weg en denken ze op lange termijn voor het behoud van het carnaval in Hasselt.

Ook CV De Knepkes probeert met zijn eerste foute kroegentocht nieuw leven in de brouwerij te brengen in de binnenstad tijdens de carnavalsperiode. Hun opzet is ook dat het carnaval weer moet leven op langere termijn in de stadskern en vooral in de horeca.

Ook de jarenlange impasse tussen tussen de Hasseltse carnavalsverenigingen is bijgelegd. Samen zien ze opnieuw perspectieven op langere termijn. Zo mag de internationale carnavalsstoet opnieuw door de binnenstad trekken, na een jaartje afwezigheid.

Of al deze ingrepen voldoende zullen zijn om Hasselaren meer te betrekken bij het carnavalsgebeuren, moet de toekomst uitwijzen.

Alvast in het eerste weekend van april 2011 verwelkomt Hasselt je met een welgemeend ALAAF!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.